O pštrosoch

 

Pštros dvojprstý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pštros dvojprstý
Struthio camelus6.jpg
Podkmeň (subphylum) Stavovce Vertebrata
Nadtrieda (superclassis) Čeľustnatce Gnathostomata
Stupeň Štvornožce Tetrapoda
Trieda (classis) Vtáky Aves
Podtrieda (subclassis) Pravé vtáky Ornithurae
Nadrad (superordo) Bežce Paleognathae
Rad (ordo) Pštrosotvaré Struthioniformes
Čeľaď (familia) Pštrosovité Struthionidae
Rod (genus) Pštros Struthio
Druh (species) Pštros dvojprstý S. camelus
Vedecký názov
Struthio camelus
Linnaeus, 1758
Struthio camelus Distribution.jpg
rozšírenie pštrosa dvojprstého
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Pštros dvojprstý (Struthio camelus) je vták z čeľade pštrosovité.

Je to najväčší žijúci vták.

Pštros má dlhý neoperený krk, malú hlavu, mohutné telo a dlhé svalnaté nohy. Krídla sú malé, s jemným, ale veľkým perím. Pštros sa od iných vtákov odlišuje aj tým, že má na nohách iba po dva prsty. Je priťažký na lietanie, ale zato rýchlo a vytrvalo behá. Rýchlosťou 70km/h vydrží behať až 30 minút.

Pštrosy medzi sebou súperia o teritórium a sociálne postavenie výhražnými bojovnými prejavmi a občas aj súbojmi. Víťaz získa teritórium a niekoľko samíc. O znášku a neskôr o mláďatá sa stará iba pštrosica, ktorá má v skupine vedúce postavenie.

Pôvodne sa vyskytoval v Afrike a v západnej Ázii, ale v súčasnosti sa jeho areál rozšírenia zmenšil na oblasť východnej a južnej Afriky. Okrem prirodzeného rozšírenia pštrosa chovajú na farmách aj v iných častiach sveta. Vo voľnej prírode je pštros čiastočne nomádsky vták: za potravou-predovšetkým rastlinnou-sa potuluje po veľkom území. Pštrosy vytvárajú kŕdle zložené z oboch pohlaví, iba zriedkavo sa vyskytuje jednotlivo. Počas hniezdenia sa samce ozývajú hlasným dunivým volaním a tokajú rôznymi figurálnymi pohybmi. Do jedného hniezda znáša vajcia často viac samíc, takže ich tam môže byť až 30. Na inkubácii sa často podieľa aj samec; po vyliahnutí mláďat(približne po 40 dňoch) sa o ne zvyčajne stará sám.

Súhrnné informácie

Poddruhy

 

 

 

 

O pštrosom mäse

 

Druh Kalorie Bielkoviny
g
Tuky
g
Cholesterol
mg
Kuracie 165 32 4 86
Morka 159 29 4 69
Hovädzie (steak) 282 27 18 91
Bravčové 323 28 22 99
Jahňa 241 26 15 92
Pštros 114 26 2 68

 

 

Článok adaptovaný z: www.tvojdom.sk

Už ste jedli pštrosie mäso?

Ak je vaša odpoveď záporná, potom odporúčame – skúste ho. Pštrosie mäso je chudé, chutné, nízkotučné a jeho príprava nie je zložitá.

Pštrosie mäso sa na pultoch obchodov síce neobjavuje často, ale čas od času na neho v supermarketoch predsa len naraziť môžeme. Zohnať sa dá mrazené ale i vákuované. A ak ho nezoženiete v kamennom obchode, potom na internete určite.  Nielenže toto mäso nepatrí medzi bežný sortiment mäsiarstiev, a možno práve i preto, nie je ani najlacnejšie.

Aké je?

Čerstvé pštrosie mäso má tmavočervenú farbu ako mäso hovädzie. Chuťovo je hovädziemu aj dosť podobné, predovšetkým pštrosie mäso na steaky, ale môže chuťovo pripomínať i pečienku. V 100 g mäsa je obsiahnutých cca 27 g proteínov, 2 g tuku, 68 mg cholesterolu a 3,2 mg železa.

Z jedného dospelého pštrosa sa dá získať asi 42 kg kvalitného masa. Najviac mäsa pochádza z nôh, zvyšok ďalej z krku, krídel, pŕs, rebier a chvosta. Najkvalitnejšie mäso sa hodí na steaky, ďalšie na guláš, soté atď.

Ako ho pripraviť?

Pštrosie mäso sa dá dusiť, piecť, ale i grilovať či vyprážať. Na minútkovú úpravu sa najlepšie hodí mäso z horného stehna, na dusenie a pečenie mäso zo stehna spodného. Na jeho ochutenie sa dá odporučiť korenie, ktoré sa používa i na ochutenie zveriny – nové korenie, bobkový list, borievka, rozmarín, tymian, pomarančová kôra. Na ochutenie pštrosích steakov postačí ale i hrubo mleté korenie štyroch farieb alebo korenie citrónové. Na jeho ochutenie sa ďalej hodí i červené víno, šmrnc mu dodá i koňak. Skrátka ak pštrosie mäso pripravíte napríklad ako hovädzí biftek určite nič nepokazíte.

Vyskúšané na vlastnej koži

Pštrosie mäso na steaky sme rukou zaťatou do päste jemne naklepali, z oboch strán potreli olivovým olejom, posypali na hrubo mletým korením štyroch farieb a dvoma rozdrvenými guľôčkami nového korenia a pokvapkali trochou koňaku (nemusí byť). Nechali chvíľku odležať (cca 20 minút). Potom sme na panvici rozpálili trochu oleja a na ňom sprudka mäso opiekli – rovnako ako by sme pripravovali hovädzie bifteky z pravej sviečkovej. Mäso sme osolili až na záver, aby zostalo pekne šťavnaté. Podávali sme so zemiakovou kašou, ale dá sa zvoliť i iná príloha – opečené zemiaky, hranolčeky, krokety, varené zemiaky…

Takto upravené steaky chutili ako biftek z hovädzej sviečkovej len o trošku jemnejšie.

-td-
Foto: www.profimedia.cz


Úvod O našej farme O pštrosoch Fotogaléria Ponuka Kontakt Kde nás nájdete Kniha návštev