Pštros dvojprstý | ||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
Vedecký názov | ||||||||||||||||||||||
Struthio camelus Linnaeus, 1758 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
rozšírenie pštrosa dvojprstého | ||||||||||||||||||||||
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku |
Pštros dvojprstý (Struthio camelus) je vták z čeľade pštrosovité.
Je to najväčší žijúci vták.
Pštros má dlhý neoperený krk, malú hlavu, mohutné telo a dlhé svalnaté nohy. Krídla sú malé, s jemným, ale veľkým perím. Pštros sa od iných vtákov odlišuje aj tým, že má na nohách iba po dva prsty. Je priťažký na lietanie, ale zato rýchlo a vytrvalo behá. Rýchlosťou 70km/h vydrží behať až 30 minút.
Pštrosy medzi sebou súperia o teritórium a sociálne postavenie výhražnými bojovnými prejavmi a občas aj súbojmi. Víťaz získa teritórium a niekoľko samíc. O znášku a neskôr o mláďatá sa stará iba pštrosica, ktorá má v skupine vedúce postavenie.
Pôvodne sa vyskytoval v Afrike a v západnej Ázii, ale v súčasnosti sa jeho areál rozšírenia zmenšil na oblasť východnej a južnej Afriky. Okrem prirodzeného rozšírenia pštrosa chovajú na farmách aj v iných častiach sveta. Vo voľnej prírode je pštros čiastočne nomádsky vták: za potravou-predovšetkým rastlinnou-sa potuluje po veľkom území. Pštrosy vytvárajú kŕdle zložené z oboch pohlaví, iba zriedkavo sa vyskytuje jednotlivo. Počas hniezdenia sa samce ozývajú hlasným dunivým volaním a tokajú rôznymi figurálnymi pohybmi. Do jedného hniezda znáša vajcia často viac samíc, takže ich tam môže byť až 30. Na inkubácii sa často podieľa aj samec; po vyliahnutí mláďat(približne po 40 dňoch) sa o ne zvyčajne stará sám.
Druh | Kalorie | Bielkoviny g |
Tuky g |
Cholesterol mg |
Kuracie | 165 | 32 | 4 | 86 |
Morka | 159 | 29 | 4 | 69 |
Hovädzie (steak) | 282 | 27 | 18 | 91 |
Bravčové | 323 | 28 | 22 | 99 |
Jahňa | 241 | 26 | 15 | 92 |
Pštros | 114 | 26 | 2 | 68 |
Článok adaptovaný z: www.tvojdom.sk
Už ste jedli pštrosie mäso?Ak je vaša odpoveď záporná, potom odporúčame – skúste ho. Pštrosie mäso je chudé, chutné, nízkotučné a jeho príprava nie je zložitá. |
![]() |
Pštrosie mäso sa na pultoch obchodov síce neobjavuje často, ale čas od času na neho v supermarketoch predsa len naraziť môžeme. Zohnať sa dá mrazené ale i vákuované. A ak ho nezoženiete v kamennom obchode, potom na internete určite. Nielenže toto mäso nepatrí medzi bežný sortiment mäsiarstiev, a možno práve i preto, nie je ani najlacnejšie.
Čerstvé pštrosie mäso má tmavočervenú farbu ako mäso hovädzie. Chuťovo je hovädziemu aj dosť podobné, predovšetkým pštrosie mäso na steaky, ale môže chuťovo pripomínať i pečienku. V 100 g mäsa je obsiahnutých cca 27 g proteínov, 2 g tuku, 68 mg cholesterolu a 3,2 mg železa.
Z jedného dospelého pštrosa sa dá získať asi 42 kg kvalitného masa. Najviac mäsa pochádza z nôh, zvyšok ďalej z krku, krídel, pŕs, rebier a chvosta. Najkvalitnejšie mäso sa hodí na steaky, ďalšie na guláš, soté atď.
Pštrosie mäso sa dá dusiť, piecť, ale i grilovať či vyprážať. Na minútkovú úpravu sa najlepšie hodí mäso z horného stehna, na dusenie a pečenie mäso zo stehna spodného. Na jeho ochutenie sa dá odporučiť korenie, ktoré sa používa i na ochutenie zveriny – nové korenie, bobkový list, borievka, rozmarín, tymian, pomarančová kôra. Na ochutenie pštrosích steakov postačí ale i hrubo mleté korenie štyroch farieb alebo korenie citrónové. Na jeho ochutenie sa ďalej hodí i červené víno, šmrnc mu dodá i koňak. Skrátka ak pštrosie mäso pripravíte napríklad ako hovädzí biftek určite nič nepokazíte.
Pštrosie mäso na steaky sme rukou zaťatou do päste jemne naklepali, z oboch strán potreli olivovým olejom, posypali na hrubo mletým korením štyroch farieb a dvoma rozdrvenými guľôčkami nového korenia a pokvapkali trochou koňaku (nemusí byť). Nechali chvíľku odležať (cca 20 minút). Potom sme na panvici rozpálili trochu oleja a na ňom sprudka mäso opiekli – rovnako ako by sme pripravovali hovädzie bifteky z pravej sviečkovej. Mäso sme osolili až na záver, aby zostalo pekne šťavnaté. Podávali sme so zemiakovou kašou, ale dá sa zvoliť i iná príloha – opečené zemiaky, hranolčeky, krokety, varené zemiaky…
Takto upravené steaky chutili ako biftek z hovädzej sviečkovej len o trošku jemnejšie.
-td-
Foto: www.profimedia.cz